Kokonaisturvallisuuden superviikonlopun 27.-29. syyskuuta NASTA Ilimatar 2024 -harjoituksen, Karjalan Lennostossa, johti Milja Muikku. Harjoitukseen osallistujia oli yli 300 innokasta henkilöä.
Harjoituksessa oli yhdeksän erilaista kurssia ja sen lisäksi johto- ja huoltokurssi. Näillä harjoiteltiin vähän erityyppisiä taitoja. Kaikista tärkeimpänä ydinroolina oli opetella omalta mukavuusalueeltaan poistumista ja suuressa joukossa toimimista. Samalla kurssilaiset saivat perehtyä siihen, miten Karjalan Lennostossa toimitaan ja miten lennosto puolustaa maata.
Milja Muikku, kuva Laura Alatalo
Milja Muikku johti NASTA Ilimatar 2024-harjoituksen, joka oli Naisten Valmiusliiton 54. harjoitus.
Hajautettu harjoitus tuo haastetta
—Mielestäni on todella hienoa, että tänne oli saatu iso naisten harjoitus, edellinen oli 2017 ja se oli vähintäänkin yhtä suosittu kuin tämä, totesi MPK:n koulutuspäällikkö Jukka Mutanen. Viikonloppuna kursseja oli monessa eri pisteessä ja se asetti toimintaan omat haasteensa. Lisävaikeuskertoimena olivat niin tiestön parannusmyllääminen, kuin rakennustyömaat lennoston alueella. Onneksi Siilinjärven kunta ja koulut pystyivät järjestämään harjoitukselle lisätilat lennoston läheltä. Mutasen mielestä harjoituksen hajautus tulee varmaan yleisestikin olemaan tulevaisuutta Naisten Valmiusliiton koulutuksissa, koska varuskuntiin pääsy saattaa vaikeutua. —Tässähän sitä harjoiteltiin ikään kuin poikkeusolojen toimintaa. Nythän me elettiin täällä ihan oikeasti poikkeusoloissa, koska kaikki ei ollutkaan tarjolla yhdessä pisteessä, vaan jouduttiin miettimään eri ratkaisuja asiaan.
Jukka Mutanen, kuva Laura Alatalo
Jukka Mutanen seurasi ilolla harjoituksiin osallistuvia aktiivisia ja osaavia naisia.
Huoltotoimistolla joustavaa tilannejohtamista
Harjoituksen toiminta eri pisteissä vaati myös huoltotoimistolta tarkkaa organisointia ja venymistä. Satu Linnaranta vastasi huollon kuljetuksista ja hänelle tuli vähän yllätyksenä, kuinka kaikki kurssien pienetkin toimintamuutokset vaikuttivat laajasti huollon pyörittämiseen. Suunnittelun edetessä ilmeni paljon asioita, joita ei voinut ennakoida ja lennostossa toimiminen asetti omat reunaehtonsa. Linnarannan mukaan tässä harjoituksessa piti mukautua, sai opetella joustavaa tilannejohtamista ja yhteistyön tekemistä eri toimijoiden kesken. —Ei tässä välttämättä kaikkia asioita pystytty tekemään oppikirjojen mukaan, mutta ei se mahdollisessa kriisitilanteessakaan kauhean helppoa ole, ei ole valmiiksi pureskeltua sapluunaa. Mukautumista vaaditaan.
Linnarantaa ei hätkäyttänyt harjoituksen valmisteluun käytetty aika, hän on jo reserviläistoiminnassa tottunut vapaaehtoistyöhön. Hän pitää tärkeänä tällaisia harjoituksia ja haluaa omalta osaltaan olla edistämässä yhteiskunnan varautumista erilaisiin tilanteisiin. —Tämä on tärkeä asia minulle.
Satu Linnaranta, kuva Laura Alatalo
Kyllä oli mielenkiintoinen ja opettavainen viikonloppu monien tärkeiden varautumis- ja turvallisuustaitojen parissa, totesi Satu Linnaranta.
Kuopiolainen lotta, Riitta Lampi teki hypyn mielenkiintoiseen tuntemattomaan
Kuopion Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Riitta Lampi koki osallistumisen harjoitukseen myös tärkeäksi. Hänen mukaansa esimerkiksi henkinen kriisinkestävyys on nyt yhtä tärkeä taito kuin oli ennenkin. —Ajattelen, mitä kaikkea naiset ovat kestäneet ja minkälaisia he ovat tänä päivänä, siinä on monelle esimerkkiä. Meillä vanhin, toiminnassa mukana oleva lotta on 100 -vuotias ja kukaan meistä ei puhu menneistä katkeraan sävyyn. Silloin tehtiin, mitä piti tehdä. Ei kyselty onko kivaa ja jaksatko. Lampi arvostaa sen ajan toimintaa ja todellakin toivoo, ettei sellaisia tilanteita enää koskaan tulisi. Tietenkin tämän päivän arkeen on hyvä varautua monin eri tavoin. Aina voi jotain mennä pieleen, sähköt katkeavat ja vaikka vettä ei tule, niin ei pidä menettää rauhallisuutta.
Lampi iloitsee, miten nämäkin NASTA kurssit täyttyivät hetkessä. —On ihailtavaa, kuinka monen ikäisiä täällä oli. Minua hymyilytti, piti täyttää 70 vuotta, että pääsi armeijaan. Tämä oli hyppy mielenkiintoiseen tuntemattomaan. Vähän arvelutti, miten retkipatjalla saa unta, mutta hyvillä unenlahjoillani pärjäsin. Lampi on varma, että veteraanit katsovat hyvällä tällaisia arjen taitoihin tarkoitettuja kursseja. Lisäksi täältä sai monia hyviä uusia ystäviä ja pääsi siten verkostoitumaan.
Riitta Lampi, kuva Marja-Liisa Ruhanen
Lotta Riitta Lampi pitää tärkeänä kriisitaitojen osaamista pahan päivän varalle.
NASTASTA luottamusta ja hallinnan tunnetta arkeen
Linnaranta on huomannut, miten sellaisetkin naiset, jotka eivät ole käyneet varusmiespalvelusta, ovat lähteneet näille Naisten Valmiusliiton järjestämille kursseille mukaan. —Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen jälkeen minulla on omassa kaveripiirissäkin naisia, jotka haluavat tietoa ja taitoja toiminnasta, joilla voisivat mahdollisen kriisin kohdatessa olla yhteiskunnassa apuna. Kannustan ehdottomasti niin vanhempia kuin nuoriakin lähtemään tällaisille kursseille, täältä saa monipuolista oppia arjen turvallisuuteen. —Tulee mietittyä asioita ehkä uudelta kantilta ja saa sellaista luottamusta sekä hallinnan tunnetta arkeensa, toteaa Linnaranta.
Kuvat ja teksti: NASTA Ilimatar 2024 – harjoituksen viestintätiimi